fbpx

Verlangen van het ego

Verlangen #2

Verlangen kan je de weg wijzen naar wat je wilt in het leven. Maar soms is het meer een beweging van iets weg dan naar iets toe. Verlangen kan ook vermomde weerstand zijn. Je kunt bijvoorbeeld zangeres willen worden omdat je wilt zingen maar ook omdat je geadoreerd wilt worden en je weerstand hebt op onbeduidendheid. Als jouw verlangen om te zingen uit je essentie ontspringt, doe je het met plezier ook als je geen applaus krijgt. Als je het wilt om uit onbeduidendheid te ontsnappen zal de weg naar applaus een lijdensweg zijn. En is het zelfs denkbaar dat zingen je helemaal geen vervulling geeft, zelfs als je er applaus voor krijgt.

Verlangen kan je de weg wijzen naar wat je wilt in het leven. Maar soms is het meer een beweging van iets weg dan naar iets toe. Verlangen kan ook vermomde weerstand zijn. Je kunt bijvoorbeeld zangeres willen worden omdat je graag wil zingen maar ook omdat je geadoreerd wilt worden, niet onbeduidend wil zijn. Als jouw verlangen om te zingen uit je essentie ontspringt, doe je het met plezier, ook als je geen applaus krijgt. Als je het echter vooral doet om uit onbeduidendheid te ontsnappen kan de weg naar applaus een lijdensweg zijn. En is het zelfs denkbaar dat zingen je helemaal geen vervulling geeft, zelfs als je er applaus voor krijgt

Iets níet willen zijn

Het verlangen om iets níet te willen zijn, kan heel krachtig zijn. Je wil dan niet ergens naar toe, maar ergens vandaan. Dan is het niet een verlangen dat in vrijheid uit je essentie ontspringt en de kans is groot dat als je zo’n verlangen volgt, dat het je zelfs afhoudt van wat je écht wilt.

Bron herkennen

Hoe kun je de bron van verschillende soorten verlangens herkennen en duiden? Hiervoor zijn aantal kenmerken van verlangens te benoemen die vanuit verschillende zelf-perspectieven ontstaan: het Verkrampte-Zelf (ego), het Ware-Zelf en het Ongeïdentificeerde-Zelf. 

Verlangens van het Verkrampte-Zelf (ego)

Ego verlangens hebben altijd de dynamiek van weerstand en verlangen in zich. Vaak ligt de angst voor ‘te kort’ eraan ten grondslag. Ze hebben een kwaliteit van hebberigheid. Ze zijn meestal resultaat gericht uit op geld, status of roem. En ze zijn meestal beredeneerd: als ik dat en dat doe, levert mij dat zus en zo op.

Verliefdheid als ego-verlangen

Een sterke verliefdheid kan duiden op een ego verlangen. Als je maar lang genoeg je schaduwkant hebt onderdrukt en afgewezen gaan die aspecten zachtjes op de deur kloppen. Het verlangen om compleet te zijn, kan zich manifesteren in een magische klik met een partner die juist dat leeft wat jij als je schaduwkant beschouwt en wegduwt. Dit wordt mooi beschreven door Jan Geurts in ‘Verslaafd aan liefde’.

Verlangens van het Ware-Zelf

Ware Zelf verlangens zijn te herkennen in het willen samenvallen met wie je ware zelf: je bestemming leven, in harmonie met jezelf zijn en afgestemd op je omgeving, in je kracht staan en voluit leven, groeien en jezelf ontwikkelen. Deze verlangens vallen samen met kwaliteiten als intuïtief weten, openheid, vrijheid, vertrouwen en overvloed.

Verlangens van het Ongeïdentificeerde-Zelf

Boeddhisme en non-dualisme zijn gericht op het los komen van ik-gerichte verlangens die als misleidend gezien worden. Ongeïdentificeerde, niet op het ego gerichte verlangens zijn bijvoorbeeld het verlangen naar een-zijn en samenvallen met alles, niet afgescheiden te zijn en waarnemen op andere dimensies. De kwaliteit hiervan heeft weinig richting, het heeft voornamelijk een zijns-kwaliteit en gaat voorbij aan identificatie, tijd & ruimte.

Integratie

Als je de bron van je verlangens herkent, kun je kiezen door welk verlangen je je laten sturen en door welke juist niet.
Onvrijwillige ingenomen patronen als onderdeel van het Verkrampte-Zelf zijn te doorbreken door je ervan bewust te worden hoe die patronen ontstaan zijn: vanuit conditionering, bescherming en compensatie. Vervolgens kun je die patronen laten oplossen door de schaduwkanten ervan te verwelkomen.


Kleine oefening

Is er iets waar je heel erg naar verlangt?

Dat kan gaan over de relatie met je partner, of over het krijgen van een partner, over werk, gezondheid of huisvesting. Kijk naar je grootste verlangen. 

Waar wijst dat verlangen heen?

Kijk naar waar dat verlangen jou heen wil laten bewegen. Kijk naar het pad, de richting waarheen dat verlangen jou wijst.

Wil dat verlangen jou ook ergens vandaan laten bewegen?

Voel je een motivatie om iets juist niet (meer) te ervaren?

Heeft dit verlangen één van de volgende kenmerken?

 • Is jouw verlangen verbonden met een weerstand?
 • Heeft het een hebberige of dwingende kwaliteit?
 • Vertrekt het vanuit een tekort?
 • Is het gericht op resultaat en verbonden met geld, roem of status?
 • Is het beredeneerd? Is het verstandig of slim om dat te verlangen?

Als jouw verlangen verbonden is met weerstand en andere ego kenmerken, is het misschien een idee om niet veel energie te besteden aan het vervullen van dat verlangen. In dat geval kun je mogelijk beter eerst beperkende patronen onderzoeken.

Drie invalshoeken over Verlangen

In verschillende spirituele tradities en ook in de psychologie speelt ‘verlangen’ een belangrijke rol. Een boeiend begrip met een gelaagde rijkdom. Verlangens kunnen je jou bestemming tonen en je helpen door het leven te navigeren. Verlangens kunnen je echter ook misleiden als ze niet uit je Ware-Zelf voortkomen. Interessant om te onderzoeken welke verlangens jij in jezelf kunt waarnemen en hoe je die kunt duiden.

Max Dekker gaat in drie video-columns in op ‘verlangen’:


Tantrische tradities

ln Tantrische tradities wordt verlangen gezien als de richting waarheen jouw levensenergie zich wil bewegen. Daarin wordt het toe-eigenen van je authentieke verlangens bepleit.

Zie de video-column >  Je verlangen dragen – Verlangen #1


Boeddhisme

In het Boeddhistisme wordt verlangen juist als voornaamste oorzaak voor lijden gezien. Verlangens worden vooral als illusies van het zelf beschouwd. Bij Boeddhistische oefeningen ligt de nadruk op het onthechten van zintuigelijke begeerte en het overstijgen van persoonlijk verlangens: ‘Verlang niets anders dat het welzijn van alle wezens’. Deze oefeningen helpen vooral ego-verlangens te onderkennen.

Zie de video-column op deze pagina.


Psychologie

Ook in de psychologie is er veel aandacht voor verlangen. Onder meer voor verlangens als substituut voor niet onderdrukte aspecten en verlangens die voortkomen uit trauma’s. Deze verlangens zijn onderdeel van overlevingspatronen.

Zie de video-column > Dwangmatig verlangen – Verlangen #3

Je verlangen dragen

Verlangen #1

Verlangens laten je door het leven navigeren.

Bekijk >

Dwangmatig verlangen

Verlangen #3

Onvrij verlangen naar iets dat niet goed voor je is.

Bekijk >

Volg je eigen kompas

Regie over je leven

Neem waar wat er in je getriggerd wordt.

Bekijk >

Ontdek de online cursussen

Elke cursus bestaat uit 3 blokken van 2 uur

Doe het thuis, in de tijd die jou uitkomt

Hoe pak ik perfectionisme aan?

€ 79,-  (incl. btw) 

Koop nu >Meer info >


Geniet meer van het leven
 • Manage je Innerlijke Criticus
 • Leer tevreden te worden met jezelf
 • Breng je werk en privé in balans

Hoe stop ik overmatig geruzie?

€ 79,-  (incl. btw) 

Koop nu >Meer info >


Kom terug in verbinding
 • Krijg meer contact met je grenzen
 • Ontdek je behoeften onder boosheid
 • Leer je wensen helder te uiten

Hoe doorbreek ik gewoontes?

€ 79,-  (incl. btw) 

Koop nu >Meer info >


Begin met een gezondere lifestyle
 • Krijg grip op wat je eet en drinkt
 • Houdt je goede voornemens vol
 • Leer omgaan met terugval
Godfree
"Weet je... alles wat jij vasthoudt, houdt jou in zijn greep."

“Hoe meer ik weet, hoe minder in begrijp!”