Als je op het strand bent, kun je het verlangen hebben om een héél groot zandkasteel te bouwen of het subtiele verlangen voelen om de zon op de andere kant van je gezicht te voelen. Verlangen naar iets groots kan richting geven aan de bestemming in je leven. Verlangens naar kleine dingen kunnen je door het dagelijkse leven helpen navigeren. Vooral in het samenzijn met anderen kunnen kleine signalen belangrijk zijn. Wil je even stil samen zijn? Aanraken? Of juist meer afstand nemen? Wat beweegt er in je?
Binnen Tantrische tradities wordt het zorgvuldig waarnemen van je verlangens geoefend. Waar wil jouw levensenergie zich heen bewegen?Daarbij wordt het toe-eigenen van je authentieke verlangens bepleit.
Je kunt verlangen naar een activiteit, een rol, een context. Naar iets om te hebben of iets om te zijn. Het kan goed zijn dat je niet goed weet wat je verlangens zijn. Wellicht voel je iets op de achtergrond sluimeren. Misschien heb je verlangens die je niet durft te leven en die je ooit hebt weggestopt en die in een bevroren staat wachten tot ze tot leven worden gewekt.
Als je je verlangens niet goed kent, volg dan je aandacht eens. Waar trekt die heen? Je ziet iets of iemand en je denkt: dat wil ik ook! Interesses, bewondering, soms met een beetje jaloezie, kunnen een verlangen bloot leggen.
Verlangen is levensenergie. Het is een intentie die tot beweging aanzet. Het is het leven zelf dat zich wil vervullen. Door verlangen af te wijzen of te ontkennen demp je een bron van levensenergie.
Verlangen kan richting geven aan je leven. Het stuurt je, wijst naar waar je naar toe wilt en kan je zo zicht geven op je levenspad. Instinctief, als een boom die naar het licht rijkt, als bloemen die zich naar de zon richten als een vogel die weet waarheen hij moet vliegen om te overwinteren zonder die vlucht ooit eerder gemaakt te hebben.
Meestal zijn verlangens gericht op de buitenwereld: iets bereiken, iets willen hebben, jezelf manifesteren. Dat kan stressvol zijn, je wilt iets dat je (nog) niet hebt of bent, iets dat nog niet vervuld is. Verlangens kunnen zowel een gevoel van tekortschieten als van tekortkomen geven en daarmee afhankelijkheid blootleggen: anderen moeten jou ondersteunen, jou iets gunnen, iets in je zien. Daarmee kan het snel verkramping opleveren: angst voor afwijzing, ik ben het niet waard, zal wel niet lukken…
Je kunt als een verwend stampvoetend kind je verlangen vervuld willen zien. Maar je kunt ook dat verlangen enkel waarnemen en in jezelf dragen. Gewoon als energie, als informatie, als een kwaliteit in jou. Het verlangen in de buitenwereld heeft vaak al concrete vorm terwijl het verlangen in je, een behoefte zonder vorm kan zijn.
Als je kunt kijken naar het verlangen zonder dat dit in de buitenwereld vervuld hoeft te worden, kun je ook ontdekken dat het een kwaliteit is die je in je kunt dragen. Je kunt zelfs kijken of je die kwaliteit in jezelf kunt vervullen.
Je kunt bijvoorbeeld verlangen naar een knus huis op een heuvel met veel bloemen. Als je gaat onderzoeken waar dat beeld symbool voor staat kan het zijn, dat het staat voor je de behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Als je dat eenmaal hebt waargenomen, kun je kijken of je dat gevoel van geborgenheid en veiligheid in jezelf kunt creëren.
Het geeft vrijheid en onafhankelijkheid als je je verlangen kunt dragen, of het nu wel of niet (direct) in vervulling gaat.
Neem een situatie of een ontmoeting in gedachten, komt er een verlangen bij je op als je dat voor de geest neemt? Misschien is het een subtiel sluimerend verlangen. Misschien een verlangen naar iets wat je eigenlijk niet durft. Of een verlangen waar je ook een beetje een oordeel over hebt.
Geef dat verlangen alle ruimte, zonder beperkingen, zonder oordeel. Neem waar welke richting het je heen wijst.
Stel je voor dat dat verlangen helemaal vervuld wordt, wat levert je dat op? Welke kwaliteit vertegenwoordigt dat? Kijk of je die kwaliteit volledig kunt dragen en in jezelf laten leven, zonder vorm.
Verlangens vanuit je Ware Zelf ondersteunen elkaar. Als je tegengestelde verlangens ervaart, duidt dat op wilsintenties uit verschillende bronnen. Hierover gaan de volgende twee columns: Verlangens van het ego en Dwangmatige verlangens.
In verschillende spirituele tradities en ook in de psychologie speelt ‘verlangen’ een belangrijke rol. Een boeiend begrip met een gelaagde rijkdom. Verlangens kunnen je jou bestemming tonen en je helpen door het leven te navigeren. Verlangens kunnen je echter ook misleiden als ze niet uit je Ware-Zelf voortkomen. Interessant om te onderzoeken welke verlangens jij in jezelf kunt waarnemen en hoe je die kunt duiden.
Max Dekker gaat in drie video-columns in op ‘verlangen’:
ln Tantrische tradities wordt verlangen gezien als de richting waarheen jouw levensenergie zich wil bewegen. Daarin wordt het toe-eigenen van je authentieke verlangens bepleit.
Zie de video-column op deze pagina.
In het Boeddhistisme wordt verlangen juist als voornaamste oorzaak voor lijden gezien. Verlangens worden vooral als illusies van het zelf beschouwd. Bij Boeddhistische oefeningen ligt de nadruk op het onthechten van zintuigelijke begeerte en het overstijgen van persoonlijk verlangens: ‘Verlang niets anders dat het welzijn van alle wezens’. Deze oefeningen helpen vooral ego-verlangens te onderkennen.
Zie de video-column > Verlangen van het ego – Verlangen #2
Ook in de psychologie is er veel aandacht voor verlangen. Onder meer voor verlangens als substituut voor niet onderdrukte aspecten en verlangens die voortkomen uit trauma’s. Deze verlangens zijn onderdeel van overlevingspatronen.